Alt
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14/09/2021
Αρθρογράφος: Βεατρίκη Γλυνού

Η πρώτη περίοδος κοινωνικοποίησης του παιδιού αφορά ουσιαστικά την ένταξή του στο κέντρο προσχολικής αγωγής, καθώς αυτό αποτελεί πέρασμα από το κλειστό και οριοθετημένο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολικό περιβάλλον. Γι` αυτόν τον λόγο η μετάβαση αυτή αποτελεί μία διαδικασία καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του παιδιού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εν λόγω πέρασμα να γίνει ομαλά για το παιδί και οι γονείς παίζουν ζωτικό ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Για να βοηθήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας και να δώσουμε μία αίσθηση ασφάλειας στα μικρά μας, θα πρέπει να γίνει η σωστή προετοιμασία.

Ας δούμε επομένως ορισμένα βήματα ως προς αυτήν…

 • Το πιο σημαντικό είναι οι ίδιοι οι γονείς αρχικά να προετοιμαστούν ψυχολογικά και να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν με τη σειρά τους κατάλληλα το παιδί. Σε αυτό το σημείο βοηθάει η συζήτηση μεταξύ τους: να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα.
   
 • Είναι πολύ ωφέλιμο να έχει προηγηθεί συζήτηση με το παιδί, ώστε να έχει προετοιμαστεί και να έχει ενημερωθεί για την ένταξή του στο νέο σχολικό περιβάλλον.
   
 • Η συζήτηση θα ήταν καλό να γίνει με θετικό τρόπο και να συνδεθεί με τα όμορφα πράγματα που θα κερδίσει μέσα από την καινούρια του εμπειρία, (δασκάλα, νέα παιχνίδια, φίλους κ.α.)
   
 • Προετοιμάστε το παιδί στην ιδέα του αποχωρισμού ως μια διαδικασία φυσιολογική μέσα από το παιχνίδι. Μπορείτε να βρείτε παραμύθια που να σχετίζονται, με την αναχώρηση του παιδιού για τον παιδικό σταθμό. Το παραμύθι ασκεί θετική επιρροή στη σκέψη και την ψυχολογία του παιδιού και το βοηθάει να κάνει συσχετισμούς με την πραγματικότητα.
   
 • Η επίσκεψη του παιδιού στο χώρο του σχολείου θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή ένταξή του, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία  να γνωρίσει το σχολικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτήν την ηλικία η εικόνα και το οπτικό ερέθισμα κερδίζουν τη θεωρία και τα λόγια.
   
 • Σε περίπτωση που έρχεται νέο μωρό στην οικογένεια είναι προτιμότερο η ένταξη στο κέντρο προσχολικής αγωγής να γίνει 1 – 2 μήνες πριν από τη γέννηση, ώστε να μην αισθανθεί το παιδί ότι το απομακρύνουμε λόγω του νέου μέλους.
   
 • Οι γονείς πρέπει να είναι σταθεροί και σίγουροι στο ότι γίνεται κάτι πολύ καλό και  μη διαπραγματεύσιμο σχετικά με τη μετάβαση του παιδιού στο νέο του σχολείο.
   
 • Σε περίπτωση που σκοπεύετε να σταματήσετε από το παιδί σας, τη συνήθεια της πιπίλας ή να διακόψετε τη χρήση πάνας, είναι καλύτερο να το επιχειρήσετε λίγους μήνες πριν την προσαρμογή ή αφού το παιδί προσαρμοστεί.
   
 • Το πρωινό ξύπνημα ιδανικά πρέπει να γίνεται με ευχάριστη διάθεση και αρκετά έγκαιρα πριν από την αποχώρηση του παιδιού γιατί αποτρέπει το ξεκίνημα της μέρας με άγχος και πίεση χρόνου.
   
 • Η ήρεμη χροιά στη φωνή και η θετική διάθεσή σας ακόμα και αν το ίδιο διαμαρτύρεται ή κλαίει, θα κάνουν το παιδί σας να αισθανθεί σταδιακά αντίστοιχα συναισθήματα για το σχολείο. Θυμηθείτε ότι οι αντιδράσεις σας θα πρέπει να είναι σταθερές, όχι σκληρές.
   
 • Είναι προτιμότερο οι γονείς να χρησιμοποιούμε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού, η οποία θα είναι πολύ τρυφερή και γλυκιά, αλλά μη διαπραγματεύσιμη (δεν θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά όταν βλέπουμε το παιδί να αντιδρά γιατί αυτό θα παρατείνει τον χρόνο προσαρμογής του παιδιού στον χώρο). Να θυμάστε ότι τα περισσότερα παιδιά που κλαίνε όταν τα αφήνουν οι γονείς στο σχολείο, είναι γιατί αγχώνονται μήπως πάθουν κάτι οι γονείς τους και δεν τους ξαναδούν. Αν οι γονείς λοιπόν είναι ευδιάθετοι και ήρεμοι, τότε έτσι θα είναι και το παιδί.
   
 • Το συμβολικό παιχνίδι μαζί σας με θέμα το σχολείο και παιδικά βιβλία που αναφέρονται στη σχολική προσαρμογή, θα σας βοηθήσουν να εντάξετε το σχολείο στην καθημερινότητά του με ευχάριστο τρόπο και το παιδί να αντιληφθεί ευκολότερα την αλλαγή αυτή.
   
 • Η ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αυτονόμησης του παιδιού και εξοικείωσής του με καταστάσεις αλλαγής περιβάλλοντος, αποχωρισμού και προσαρμογών. Γι’ αυτό είναι πιο ωφέλιμο να κυριαρχεί ο ενθουσιασμός και η χαρά για την εξέλιξη του παιδιού, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται, κάποιες φορές, δύσκολες καταστάσεις και έντονα συναισθήματα.
   
 • Η συνεργασία με το σχολείο είναι βασική. Για να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης παιδιού και παιδαγωγών, θα πρέπει πρώτα να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης γονέων και σχολικού περιβάλλοντος. Προσπαθήστε να δείξετε συνέπεια στις συγκεντρώσεις γονέων και στις συναντήσεις με τους παιδαγωγούς.
   
 • Η ενημέρωση του σχολείου για σημαντικά οικογενειακά γεγονότα (εγκυμοσύνη, διαζύγιο, απώλεια σημαντικού προσώπου κ.α) που επηρεάζουν άμεσα το παιδί συναισθηματικά και συμπεριφορικά, θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των δυσκολιών.

Να θυμάστε ότι…

 Ακόμα και αν η όλη διαχείριση της ένταξης του παιδιού γίνει με τον καταλληλότερο τρόπο, είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσκολίες σχετικά με την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Αυτές οι δυσκολίες δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουν τους γονείς, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες, αφού εκφράζουν μία υγιή αντίδραση που οφείλεται στο άγχος αποχωρισμού.

Πόσο διάστημα διαρκεί η περίοδος προσαρμογής;


Το πόσο θα διαρκέσει η περίοδος προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον, είναι κάτι υποκειμενικό για το κάθε παιδί και εξαρτάται από το συνδυασμό πολλών παραγόντων (ο χαρακτήρας του παιδιού, η ωριμότητά του, η στάση και η συναισθηματική κατάσταση των γονέων). 

Βεατρίκη Γλυνού
Ψυχολόγος -ΜSc

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο