Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το TikTok έχει “αφαιρέσει” πολλές πτυχές από την καθημερινότητα της ζωής πολλών ανθρώπων, ειδικά της νεότερης γενιάς και ακόμα πιο ειδικά μιλώντας για την περίεργη εποχή του Covid-19. Γνωστό στο παρελθόν και ως musical.ly, πρόκειται για εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν στα App Stores. Μέσω αυτής μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μικρού μήκους βίντεο στο κινητό του και να τα μοιραστεί με την υπόλοιπη κοινότητα. Τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία της έχει αυξηθεί σημαντικά, ακολουθούμενη όμως και από πολύ σοβαρά μειονεκτήματα και κάποια ξεκάθαρη επικινδυνότητα όσον αφορά την ευρύτερη ψυχική υγεία των νέων.
Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το TikTok για να επικοινωνήσουν μέσω digital περιεχομένου. Ωστόσο, υπάρχουν και χρήστες που διατηρούν λογαριασμό στη συγκεκριμένη εφαρμογή, όχι με καλό σκοπό, καθώς αναζητούν ορισμένους πιο ευάλωτους ηλικιακά χρήστες και τους παρακολουθούν.
“Πολλά από τα βίντεο ενδέχεται να έχουν υβριστικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο”!
Κάπου εδώ λοιπόν είναι που παρουσιάζεται η δυσκολία και ο προβληματισμός, μιας και μιλάμε για μία εφαρμογή, μέσω της οποία οι νέοι βλέπουν τα πάντα. Συχνά ο ελεύθερος χρόνος τους «ξοδεύεται» με το να «χαλαρώνουν» όπως λένε, βλέποντας βιντεάκια. Πόσο χαλαρωτικά όμως μπορεί να είναι αυτά άραγε;
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα παιδιά που εκτίθενται με φωτογραφίες και βίντεο, ακολουθώντας τα λάθος πρότυπα, ενώ από την άλλη η εύκολη δημοσιότητα δημιουργεί εθισμό», επισημαίνουν ο Γιώργος Kορμάς που εκπροσωπεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και ο ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης, χτυπώντας ένα καμπανάκι που καλό θα ήταν να ακούσουν ακόμα και οι πιο… υποψιασμένοι γονείς.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητριάδη:» Τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένα νευρονικά δίκτυα, ώστε να έχουν κριτική σκέψη και να ελέγχουν τις παρορμήσεις, ενώ ζουν σε εποχή που οι εθισμοί εγκαθίστανται πολύ εύκολα».
Ένας νέος, λοιπόν, που μπορεί να βλέπει άλλους, συνομηλίκους και μη, να κάνουν ό,τι θέλουν μπροστά σε μία κάμερα. Που πολλές φορές δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει στο βιντεάκι αυτό. Ένας νέος που ακολουθεί τους πιο δημοφιλείς (αυτούς δηλαδή με τα πολλά likes και την μεγαλύτερη τόλμη στο τι και πόσο συχνά εκθέτουν τον εαυτό τους, για να πούμε τη συγκεκριμένη έννοια της δημοφιλίας τους).
Και είτε ασυνείδητα προσπαθεί να τους “φτάσει” σε ό,τι πιστεύουν πως λειτουργούν σαν πρότυπο, είτε βιώνει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να τους φτάσει και ματαιώνεται. Ένας νέος που σχολιάζει και σχολιάζεται από αγνώστους, που στην πραγματική ζωή προκαλούν τρόμο!
Το θετικό που θα μπορούσε να δει κανείς μέσα από την κατάσταση αυτή, είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που νιώθουν περίεργα μέσα σε όλο αυτό, το εκφράζουν, διαφοροποιούνται και έχουν την κρίση να αντιδράσουν κ να το χειριστούν πριν τους… χειριστεί.
Τι θα γίνει όμως με τους υπόλοιπους νέους, εφήβους, παιδιά που χρειάζονται -λόγω ηλικίας- κατεύθυνση και καθοδήγηση, ώστε να μη χαθούν μέσα σε αυτό το χάος που λέγεται διαδίκτυο; Αυτό το τελευταίο ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Καθώς όμως όλες οι πτυχές και τα πολλά social media περικυκλώνουν όλο και πιο μικρές ηλικίες, είναι οι μεγάλοι που καλούνται να αναλάβουν δράση. Πρώτα να ενημερωθούν όσο περισσότερο μπορούν και έπειτα να φροντίσουν να έχουν κάποια επιμέλεια και να μην επιτρέπουν τον ανεξέλεγκτο αυθορμητισμό των παιδιών. Έναν αυθορμητισμό που μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε δίχως όρια εθισμό…