Alt
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/06/2021
Αρθρογράφος: Βεατρίκη Γλυνού

Τα social media έχουν μπει στη ζωή μας πια πολύ έντονα. Η καθημερινότητα «ποστάρεται» στους τοίχους μαζί με την…ευτυχία! Έφηβοι, παιδιά και ενήλικες, αναζητούν τον τέλειο εαυτό τους μέσα στα Επικοινωνιακά Mέσα. Η αναζήτηση αυτή καθίσταται αυτοσκοπός και εκεί ακριβώς είναι που εμφανίζεται η επικινδυνότητα.

Ειδικά στην εφηβεία η κατάσταση είναι η πιο δύσκολη. Πρόκειται για μία περίοδο όπου το παιδί ξαφνικά αρχίζει να αναζητά τον εαυτό του, να γεμίζει με απορίες τον ορισμό του, αλλά και τους γύρω του. Σημαντική στην εφηβεία είναι η έννοια της αποδοχής. Μέσα από τα social αυτή η αποδοχή ή η απόρριψη, επέρχεται μέσα από τα σχόλια, τους followers και φυσικά τα likes. Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, ώστε οι έφηβοι να μην εγκλωβιστούν. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι επιπλέον άγχος στον έφηβο, μέσα από τη συμμετοχή και την παρουσία του στα social media.

Δυστυχώς, παρατηρείται έντονα να αυξάνεται το ποσοστό παιδιών μικρότερης ηλικίας, που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην περίπτωση αυτή, η επικινδυνότητα αυξάνεται, καθώς το κριτήριο και η νοητική επεξεργασία των μικρότερων παιδιών δεν είναι ανάλογη της χρήσης των Μέσων.

Ο βασικός τρόπος ελέγχου της κατάστασης αυτής είναι η διαχείριση που θα ασκήσουν οι ενήλικες. Οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα των παιδιών. Βλέποντας ένα παιδί τους γονείς τους να ασχολούνται συνεχώς με τα social, λαμβάνει αυτές τις συμπεριφορές μάθησης και πιθανόν θα τις αναπαράγει. Από την άλλη μεριά, γνωρίζουμε τη σημασία της φυσικής και ουσιαστικής παρουσίας του γονέα στο παιδί. Η επικοινωνία γονέα παιδιού και η συναισθηματική κάλυψη, προσφέρει στο παιδί-έφηβο την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ευρύτερες σχέσεις του.

Αποτελεί πραγματικότητα πως οι απόψεις, οι σκέψεις και φυσικά η εικόνα μας, εκτίθενται. Και λίγο παραπέρα όμως... Μοιάζει να  γίνεται πλέον καθημερινή η ανάγκη του ενήλικα να εκτεθεί, να ακουστεί, να φανεί.

Το ερώτημα όμως είναι…

Πόσο σημαντικά είναι τα likes τελικά για να είμαστε χαρούμενοι;

Πώς θα ήταν η στιγμή μας αν έμενε αποκλειστικά και μόνο για εμάς;

Πόσο αναγκαίο είναι να δουν όλοι, αυτά που θέλουμε να δουν... ;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο